Inschrijven voor de KCM en Jonge-Hondendag

Belangrijke mededeling

LET OP: U kunt zich nog inschrijven voor de KCM en de Jonge-Hondendag tot en met 30 april 2017.
Daarna is het niet meer mogelijk. 

We zien u graag op 27 en 28 mei aanstaande in Arnhem

Oproep van de Vakantiebemiddeling

Belangrijke mededeling

Hallo, ik ben Simone Ypkemeule en probeer de vakantiebemiddeling te verzorgen voor leden van onze vereniging.
Bij het zoeken naar een vakantieadres wordt veel geprobeerd te kijken naar adressen ‘in de buurt’.
Er zijn echter erg weinig beschikbare plekken en is er dringend behoefte naar meerdere opvangplekken, zodat we degenen, die zich hebben opgegeven niet overladen met verzoeken.
Het is de bedoeling, dat hiervoor een kleine vergoeding wordt gegeven. Natuurlijk is de hond ingeënt en neemt ook zijn eigen eten en paspoort mee.
Meestal komt er een aantal aanvragen binnen voor de periode in de schoolvakantie(s), maar soms ook er buiten.
Heb je plek aan het begin of eind van een vakantie? Lijkt het je leuk om een does op te vangen voor mensen die tussentijds ergens naar toe gaan waar hun eigen does niet mee naar toe kan? Geef je dan op!
Dus bij dezen: Wie wil er een does bij, voor een paar weekjes in het jaar?
Geef je op en stuur een mail!
Met vriendelijke groet,
Simone
vakantie@schapendoes.nl

Schapendoesweekend 15-18 september 2017

Belangrijke mededeling

Locatie:Vakantiepark De Bergen te Wanroij

De Evenementencommissie heeft haar best gedaan om deze keer een plek te vinden in Brabant met chalets, waar meer honden in mogen dan in de vorige gelegenheden. En dat is toch iets wat we heel graag willen. Het is een leuk park met vooral ook heel veel mogelijkheden voor kinderen en de omgeving is zeer aantrekkelijk voor onze doezen.
Er is een supermarkt op het park aanwezig en er is een heel mooi restaurant. Voor ons is er een gedeelte gereserveerd, zodat we apart van de overige gasten hier gebruik van kunnen maken, mèt onze honden.
Onder het kopje HORECA vermelden we nog wat de mogelijkheden zijn, mocht u het uzelf makkelijk maken en genieten van een weekendje zonder koken.

In plaats van een buiten/binnenzwembad is er een heel grote vijver met een zandstrand. In die vijver zit een enorm zuiveringssysteem en het is beslist VERBODEN voor honden. Ook op het strand. Dit is dus een punt waar we goed rekening mee moeten houden.

De accommodatie blijft voor ons gereserveerd tot 16 juli 2017.

U kunt zich nu alvast opgeven. Stuur een mail met uw gegevens, naam, adres, woonplaats naar evenementen@schapendoes.nl t.a.v. Liseth Tunderman. Vermeld wel met hoeveel personen/honden u komt en welke accommodatie u wilt. De commissie heeft dan al een inzicht over het aantal deelnemers.

Zodra het programma bekend is, kunt u uw deelname daaraan kenbaar maken op het inschrijfformulier op de website en het schapendoesblad van mei.

DE BLOKHUT

We hebben de beschikking over een eigen accommodatie, “De Blokhut”, vandaar wordt het programma geregeld. Hoe dat programma er uiteindelijk uit komt te zien wordt bekendgemaakt via deze website en in het eerstkomende schapendoesblad (mei) door middel van een inschrijfformulier.
In de Blokhut kunnen tegen redelijke prijzen dranken geserveerd worden.

Wat staat u te wachten in en rondom De Blokhut:

Aankomst 15 september op het park tussen 13.00 en 19.00 uur
Als u wilt bent u vanaf 20.00 uur van harte welkom voor de welkomstborrel
Op zaterdag 16 september is er de inventarisatie.
Van 10.00 – 18.00 uur zijn er activiteiten o.a. de puzzeltocht.
Om 19.00 uur Dinerbuffet in de Blokhut.
Zondag 17 september van 09:30-16.00 uur activiteiten en workshops, ook buiten op het veld.
Maandag 18 september: vertrek, overdracht sleutels en controle chalets.

DE VERBLIJVEN

Er zijn 11 zogenaamde oude Torenvalken (4-pers.) en 12 nieuwe Torenvalken (6-pers.) plus 1 invalidechalet.
4 honden per chalet zijn toegestaan!
Kamperen is ook mogelijk.

PRIJZEN VAN ACCOMMODATIES EN CAMPING

Torenvalk (oud) van 15/18 sept. 2017:
4 pers., (max. 4) honden, verbruik elektra, boekingskosten € 212,50
Exclusief toeristenbelasting à € 3,00 per persoon.
Indien gewenst kan men een lakenpakket bestellen voor € 8,00 per persoon, anders zijn eigen lakens verplicht.

Torenvalk (nieuw) van 15/18 sept. 2017:
6 pers., honden, verbruik elektra, boekingskosten € 247,50
Exclusief toeristenbelasting à € 3,00 per persoon.
Indien gewenst kan men een lakenpakket bestellen voor € 8,00 per persoon, anders zijn eigen lakens verplicht.

Kamperen:
De prijsberekening is gebaseerd op een verblijf van 2 nachten, inclusief 2 personen, douchen, verbruik elektra, boekingskosten en de hond(en). De prijs hiervoor bedraagt € 52,00 per equipe. Geprobeerd wordt zo dicht mogelijk bij de blokhut plaatsen te reserveren. Indien men een nacht extra wil overnachten wordt er een meerprijs van € 26,00 per equipe berekend. Exclusief toeristenbelasting à € 3,00 per persoon.

HORECA

U wilt een lekker weekendje uit met de hond(en) en ook gebruikmaken van het restaurant. Dat kan! U kunt vouchers bestellen voor het ontbijt à € 8,50 p.p. en er is mogelijkheid voor het bestellen van lunchbonnen.

Het dinerbuffet op zaterdagavond à € 20,00 p.p. bestaat uit:
Duitse beenham met honing whisky saus
Boeuff Stroganoff
Gepocheerde zalm, kreeftensaus
Aardappelgratin, gebakken aardappelen en witte rijst
Warme seizoen groenten en saladebuffet
****
Cassata ijs met warme kersen en slagroom

Zijn er dieetwensen? Dan kan daar rekening mee gehouden worden, mits u dit meteen aangeeft bij het opgeven van het dinerbuffet.

Net als voorgaande jaren kunt u zich hiervoor opgeven via het inschrijfformulier op de website en ook in het mei blad. Tevens moet vooraf de betaling bij de penningmeester binnen zijn.

We hebben weer een leuke locatie kunnen vinden en hopen op heel veel deelnemers.

Evenementen Commissie

Kampioenschapsclubmatch/ESS 2017

Belangrijke mededeling

Op 28 mei 2017 vindt onze jaarlijkse Kampioenschapsclubmatch plaats in Arnhem. Dit jaar gecombineerd met de Europese Schapendoes Show.
Het wordt een bijzonder Schapendoes weekeinde: zaterdag 27 mei de Jonge-Hondendag en zondag dan de KCM. Wij hopen op een massale inschrijving.
Speciaal voor onze VNS leden geven wij € 5,- korting op de inschrijvingskosten, u dient wel uw lidmaatschapsnummer te vermelden op het inschrijfformulier.

Inschrijven voor de KCM is vanaf heden al mogelijk via het online inschrijfformulier. Inschrijvingen ontvangen na 30 april 2017 kunnen niet meer worden geaccepteerd.

This year we will organize the European Schapendoes Show in combination with our Championship club match on Sunday May 28th 2017 on the ground of the KC Arnhem. Subscription is possible through the form below. Invited judges: Mrs. R. Lochs-Romans, Mr. J. de Gids and Mr. J. van Raad.

Informatiebrief m.b.t. ECVO oogonderzoek

Belangrijke mededeling

Het oogonderzoek op erfelijke afwijkingen en de notering van de resultaten ervan is geen statisch gebeuren. Veranderingen kunnen optreden. Dit moeten alle betrokkenen (eigenaars/fokkers, rasverenigingen én de panelleden) beseffen.

Voortschrijdend inzicht heeft de Hereditary Eye Disease Committee (HED) van de ECVO in 2016 doen besluiten tot het doorvoeren van enkele principiële wijzigingen in het ECVO-onderzoek op erfelijke oogafwijkingen en de wijze van noteren van de resultaten. In verband met de verwerking in datasystemen wordt wel steeds getracht het aantal wijzigingen in het noteringssysteem zo beperkt mogelijk te houden.

In deze PDF vindt u de belangrijkste wijzigingen (met een beknopte uitleg): ECVO wijzigingen in scheme 20160829

Reclame Code Commissie: Stamboomhond is een hond uit een goed nest!

Belangrijke mededeling

De Raad van Beheer, de koepelorganisatie op het gebied van houden van honden in Nederland, promoot sinds november 2015 een zorgvuldige keuze bij aanschaf van een hond. Daarvoor heeft hij de campagne ‘Uit een goed nest’ gelanceerd, waarin de voordelen van een stamboomhond worden belicht. Stichting Dier & Recht vindt de campagne misleidend. Na eerder al door de Reclame Code Commissie in het gelijk te zijn gesteld dat de campagne niet misleidend is, heeft nu het College van Beroep ook geoordeeld dat de campagne niet misleidend is.

In mei 2016 wees de Reclame Code Commissie Reclame de klacht van de stichting Dier & Recht over de campagne ‘Uit een goed nest’ af. Volgens de Reclame Code Commissie was de informatie niet onjuist en ontbrak er ook geen essentiële informatie. Daarom was er geen sprake van misleidende reclame of van handelen in strijd met de waarheid.

Het College van Beroep kwam tot hetzelfde oordeel en vond de campagne van de Raad van Beheer eveneens niet misleidend. In de uitspraak stelt het College van Beroep: “Het door Dier & Recht nagestreefde belang rechtvaardigt in dit geval ook overigens niet dat de Raad van Beheer op deze wijze het recht zou moeten worden ontzegd op de onderhavige wijze haar mening over stamboomhonden aan te prijzen.” Ook stelt het College dat de onderbouwing van de klacht van Dier & Recht op z’n minst onvoldoende is: “De Raad van Beheer heeft, blijkens het voorgaande, de stellingen van Dier & Recht voldoende weersproken. Daardoor kan niet van de juistheid van de (onderbouwing van de) klacht worden uitgegaan.”

De Raad van Beheer is blij dat het College van Beroep de eerdere uitspraak van de Reclame Code Commissie volledig onderschrijft. De campagne ‘Zoek de verschillen’ krijgt een vervolg in 2017. Kijk op www.puppyverschillen.nl voor meer informatie. Tevens kun je hier promotiematerialen downloaden en/of bestellen.

Nieuwe Hondenlogboeken

Belangrijke mededeling

Geacht bestuur,

Tot nu toe waren er meerdere soorten Hondenlogboeken in omloop. Voor stamboomhonden was er het Rashondenlogboek, waarmee aan alle activiteiten deelgenomen kan worden. Eigenaren van een rasloze/stamboomloze hond moesten, afhankelijk van welke sport ze willen beoefenen een werkboekje (voor Agility, Gehoorzame Hond, FCI Obedience en Flyball) aanvragen bij de Raad van Beheer of een logboek (VZH, UV, IPO, Speuren, ed) via de Commissie Werkhonden.

Vanaf 1 juni krijgen alle honden, met of zonder stamboom, hetzelfde Hondenlogboek.
Het boekje bevat in totaal 28 pagina’s met onder andere ruimte voor 4 hoogtemetingen (voor verschillende activiteiten), aantekeningen en onderzoeksresultaten. Het grootste deel van het boekje is uiteraard gewijd aan het noteren van resultaten. In tegenstelling tot vroeger, zijn deze pagina’s niet meer specifiek aangepast voor diverse activiteiten maar zijn ze neutraal en dus allemaal bruikbaar.
Door de nieuwe handige kaft kan je in één oogopslag zien van welke hond het boekje is.

Ondanks dat alle honden hetzelfde boekje ontvangen, is er nog wel een verschil in de aanvraagprocedure. Op de website moet de eigenaar nog wel kiezen of hij een Hondenlogboek aanvraagt voor een stamboomhond of een rasloze/stamboomloze hond. Voor rasloze/stamboomloze honden die Agility, FCI Obedience of Flyball gaan doen, wordt het boekje aangevraagd bij de afdeling Sporten. Daarnaast geldt voor rasloze/stamboomloze honden die ook deel willen nemen aan de werkhonden-sporten, dat het Hondenlogboek aangevraagd moet worden bij de Commissie Werkhonden.

U vindt alle aanvraagformulieren hier: https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/sporten-met-je-hond/hondenlogboek/

Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groeten,
Anne Plomp
Raad-van-Beheer-logo
Raad van Beheer
Afdeling Ledenzaken, Sporten

Enquête

Belangrijke mededeling

Vriendelijk verzoek van de FAC:
Heeft u een schapendoes, geboren in 2013?

Wilt u dan de enquête invullen? Het kost u maar een paar minuutjes en wij zijn blij met uw informatie.

Alvast hartelijk bedankt.

 

Gratis toegang tot DoesData.

Belangrijke mededeling

DoesDataMet ingang van 1 januari 2016 kan ieder lid (geen gezinslid) van de VNS gratis toegang krijgen tot DoesData, de officiële internationale database van de Nederlandse Schapendoes.

Heeft u uw lidmaatschap voor 2016 betaald dan kunt u het aanvraagformulier voor DoesData invullen en versturen. Op deze pagina kunt u ook meer informatie over DoesData vinden.

Oproep aan alle dekreu-eigenaren

Belangrijke mededeling

De FAC wil uw gegevens als dekreu-eigenaar op de dekreuenlijst verder actualiseren en uitbreiden met de moderne communicatiegegevens zoals telefoonnummers en e-mailadressen.
Hiervoor is de medewerking van u als dekreu-eigenaar nodig.

De FAC verzoekt alle dekreu-eigenaren hun huidige (eigenaar-)gegevens (naam, adres, woonplaats) op de dekreuenlijst te controleren op correctheid en onjuistheden door te geven aan de FAC. Ook wil de FAC graag uw telefoonnummers (vaste nummers en/of mobiele nummer) en e-mailadressen ontvangen. Tevens wordt u verzocht, voor zover u dat nog niet gedaan heeft, een recente foto van uw dekreu(en) in te leveren.

Alvast onze hartelijke dank voor uw medewerking.

De gegevens kunnen verzonden worden via de mail : fac@schapendoes.nl of schriftelijk naar Margot Smeenge, Meeuwenweg 9, 7938 PR Nieuw Balinge.

Nieuws uit de Regio Zeeland

In het februari blad van 2017 is door een fout van bij de drukker het regionieuws en de verslagen niet meegenomen.

Wij willen u dit niet onthouden.

Zondag 8 januari 2017

Het leek een zonnige start van het nieuwe jaar te worden, onze eerste strandwandeling van 2017. Tijdens het verzamelen op de Pier van Vlissingen kwam de mist aanrollen. Het werd een spannende wandeling voor onze 5 schimmeldoesjes, weinig zicht en loeiende misthoorns. De pret was er niet minder om. Op het terras van de strandtent trakteerden we onszelf op warme chocomel en erwtensoep, de honden kregen water en koek. Gelukkig trok de mist op zodat onze Belgische wandelaars veilig terug naar huis konden rijden.

Volgende wandelingen:
Zondag 19-02-2017 Oostkapelle, 13.00 uur.
Duinweg, 4356 GB Oostkapelle
Route: We vertrekken vanaf het parkeerterrein aan de Duinweg om 13.00 uur. Route: vanuit Middelburg richting Domburg. U rijdt door St. Laurens via Serooskerke naar Oostkapelle. Nadat u het dorp bent ingereden neemt u de eerste weg rechts. Dit is de Duinweg. Aan het eind van deze (lange) weg is een groot parkeerterrein. Hier wachten wij op u. 

Zondag 11 juni een bos\strand\dijk tocht in Ritthem, 13.00 uur.

Route: U rijdt via de A58 richting Vlissingen en neemt de afslag Ritthem. U rijdt nu op de Ritthemse straat, rijdt voorbij de afslag Ritthem en neemt de volgende straat, Groene Landweg, rechts en meteen de afslag links. U ziet een bos en daarvoor een parkeerplaats rechts. Wij wachten daar.

Zaterdag 26 augustus onze jaarlijkse avondwandeling op het strand van het werkeiland Neeltje Jans
Tijd: 19 uur!
Route: de borden volgen naar Neeltje Jans, als u afslaat van de weg naar werkeiland/Deltapark moet u onderaan de weg links afslaan naar de parkeerplaats aan het eind van deze weg ipv. Rechtsaf naar Neeltje Jans. U ziet ons daar.
Diny en Fred

WAARSCHUWING.

Er blijkt een kennelhoestvirus rond te waren die bestand is tegen de gebruikelijke enting. Wij adviseren u niet met hoestende honden evenementen te bezoeken waar veel honden bijeen komen. Bezoekt u een tentoonstelling tref dan de uiterste hygiënische maatregelen en kijk uit met contacten met andere honden.

Van de ledenadministratie

Wilt u uw lidmaatschap opzeggen? Let dan op: u hebt nog tot uiterlijk 30 november de tijd om dat te doen.
Daarna bent u verplicht de contributie voor 2017 te voldoen en gaat uw opzegging in per 1 januari 2018.

Lezing over genetica door Piter Bijma

 

Op zaterdag 1 oktober 2016 verzorgt de VNS een lezing over genetica, waarvoor Piter Bijma is uitgenodigd. Dit is een wetenschappelijk onderzoek over genetica, met betrekking op de schapendoes. Er volgt meer informatie in het mei nummer van het blad van onze vereniging.

Deze lezing wordt gehouden in de Camp , De Bosrand 15, Woudenberg

Aanvang 14.00.u
Toegang is gratis voor leden, aan niet-leden wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd.