In de voetsporen van Toepoel

“In de voetsporen van Toepoel”
-Een schapendoes jubileum wandeling-

Onder deze titel ben ik een “doezenwandeling” aan het voorbereiden die iedereen uitnodigt een wandeling te maken nabij de plek waar de grondlegger van “ons” Schapendoes ras; Dhr. P.M.C. Toepoel, een groot deel van zijn leven heeft gewoond.

Het huis van Dhr. en Mevr. Toepoel bestaat helaas niet meer. Het adres daarintegen bestaat nog steeds! En ja, ook een foto van het huis van de familie Toepoel, de villa “Panta Rei”, is bewaard gebleven. Ook Toepoels beschrijvingen van zijn wandelingen over de oude postweg naar ’t Bluk, zijn gedachten over de ideale kennel en zijn opvattingen over het moderne boerenbedrijf, zijn gelukkig bewaard gebleven in de vorm van boeken, krantenknipsels, en publicaties in tijdschriften. Verder zijn in die “historische” omgeving de de eerste stappen gezet die “ons” huidige ras, “de Nederlandse Schapendoes” op de kynologische kaart hebben gezet.

Zeg nou zelf, hoe passend zou het zijn om een historische doezenwandeling te maken zo rond de 75e verjaardag van de VNS? Natuurlijk neem je dan je “schoffie” oftewel: Jouw “in eere herstelde” SCHAPENDOES, mee….

Inmiddels heb ik de voorlopige route, die loopt over het heide gebied tussen Hilversum, Laren en Eemnes, in een wandel-app (Komoot) gezet. Ook ga ik de beschrijving van de wandeling verder uitwerken. Ik denk dan aan een PDF bestand met historische en lokale achtergrond en een routebeschrijving. De wandeling kan dan door iedereen op elk passend tijdstip gemaakt worden.

Wordt vervolgt!

Ernst Gorissen