Clinics Jonge-Hondendag 27 mei 2018

Op zondag 27 mei 2018 wordt de Jonge-Hondendag gehouden in Arnhem. Naast het beoordelen van de pups die geboren zijn tussen 30-11-2016 en 29-11-2017, worden dit jaar ook een aantal leuke clinics georganiseerd.

Nadac Hoopers  & Hersenwerk

Zo zullen er 5 Nadac Hoopers clinics en 5 Hersenwerk clinics verzorgd worden door Margot Smeenge. Een clinic duurt 20 minuten met een maximum van 5 combinaties per clinic. Ze zijn vrij toegankelijk voor deelnemers van de Jonge-Hondendag, maar uiteraard geldt natuurlijk wel VOL=VOL!

Wat houdt hersenwerk in? Hersenwerk is het zoeken naar iets lekkers of iets leuks in verschillende soorten materialen waarbij de hond vooral de neus gebruikt maar in diverse gevallen ook tanden en pootjes. De hond gaat nadenken over hoe hij iets leuks of lekkers kan bemachtigen waarbij de zintuigen gestimuleerd worden en de hond creatiever wordt. Maar daarnaast stimuleert hersenwerk ook de samenwerking tussen hond en baas en helpt bijvoorbeeld puberhonden om beter te focussen. Hersenwerk zorgt voor blije, voldane, slimme en zelfverzekerde honden van alle leeftijden!

Nadac Hoopers of kortweg Hoopers is dé nieuwe hondensport in Nederland. Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika en is ontwikkeld voor honden die nog niet aan behendigheid mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor de honden die te oud zijn en de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen. Dit maakt het geschikt voor bijna alle honden van pup tot senior, van klein tot groot en bevordert de samenwerking met de baas. Het brengt meer rust in de hond, omdat de hond ook nadenkt. Honden die fysiek minder belastbaar zijn, kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.
De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt (hoopers), obstakels waar de hond omheen loopt (tonnen) en diverse maten tunnels waar de hond doorheen loopt. De hond springt dus niet en er zijn geen hoogte hindernissen in deze sport aanwezig. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen.

De Jonge-Hondendag is een leuk moment om in een ongedwongen sfeer samen met je doesje kennis te maken met deze hondensporten.

Body Awareness

De Body Awareness clinics worden verzorgd door Gabrielle Veenstra. Gabrielle heeft zich de afgelopen tijd geschoold in deze vorm van hondentraining die zorgen voor een betere band met de hond en tevens een betere presentatie in de showring kan ondersteunen.

Body Awareness is een soort fitness voor honden waarbij oefeningen worden gedaan op speciale hulpmiddelen. De oefeningen verbeteren de balans en coördinatie van de bewegingen, trainen de spieren en verhogen het zelfvertrouwen van de hond.

De training verloopt zonder dwang, de hond kiest er zelf voor om de stappen naar de hulpmiddelen te zetten, denkt zelf na en besluit hoe ver hij wil gaan. Als de hond niet meer wil, dan stopt hij. Natuurlijk kun je de hond ondersteunen door te verleiden met een brokje, woorden of lichaamstaal, maar verder is het aan de hond. Het resultaat van het trainen is dat de hond verder komt in zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en zelfvertrouwen.

Body Awareness is een mooie training voor alle honden, of ze nu naar een hondenshow gaan of niet en de leeftijd speelt geen rol. Het is een mooi gezicht om te zien hoe je eigen hond nadenkt en dingen doet.

Deze clinics worden gedurende heel de dag gegeven.