International Schapendoes Federation

Op 9 September 2006 is de Internationale Schapendoes Federatie (ISF) opgericht door de rasverenigingen van Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland (VNS), Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

Het organiseren van de Europese Schapendoes Show diende als basis voor de initiële discussies en voor een informeel contact. Al snel was duidelijk dat een echte eigen organisatie was gewenst voor regelmatig overleg. De gezamenlijke ontwikkeling door de IGS en de VNS van de gentest in de strijd tegen PRA was het ultieme bewijs dat gezamenlijke actie succesvol kan zijn. Vandaar dat in 2006 de ISF werd opgericht en sindsdien komen we bijeen op de avond van de VNS KCM om open en vertrouwelijk informatie tussen de individuele landen en clubs uit te wisselen.

De ISF zal geen instituut met beslissingsbevoegdheid zijn, dat is voorbehouden aan de individuele rasverenigingen. Er is geen wettelijke basis voor en ook geen noodzakelijk vereisten. De ISF neemt geen verantwoordelijkheden over van de rasverenigingen maar biedt extra mogelijkheden: vanuit een ras-breed platform – in tegenstelling tot vanuit nationale of zelfs verenigingsgerichte inzichten – ontstaat een breder perspectief. Op de lange termijn is er geen ander alternatief voor het ras.

Het doel van de ISF is om optimale samenwerking te faciliteren tussen Schapendoes rasverenigingen, om de gezondheid, het rastype en goede karakter van de Schapendoes wereldwijd te behouden.

Dr. Hans J. Jacobs

(Chairman of the ISF)