Website issues

Belangrijke mededeling

Afgelopen dagen heeft onze provider/webhost diverse updates uitgevoerd aan de website en er zijn verouderde plugins uitgeschakeld.
Aan o.a de kalender en dekreulijst wordt nog gewerkt, die moeten compleet worden herschreven. Af en toe gebeuren er voor ons nog onverklaarbare dingen waardoor de site soms niet werkt zoals verwacht. Excuses voor het ongemak.
Een fijne dag gewenst!

Nederlandstalige boek “de Nederlandse Schapendoes” van Hartmut Mohr nu te koop

Belangrijke mededeling

Nu te koop, hét Nederlandstalige boek over de Schapendoes geschreven door Hartmut Mohr.
Het boek kost 25 euro. Inclusief stevige verpakking en verzendkosten zijn de totaalkosten 32.50 euro, bij bezorging in Nederland. Nu te bestellen in de webshop.
For delivery’s outside the Netherlands send an email to: secretariaat@schapendoes.nl
“de Nederlandse Schapendoes” van Hartmut Mohr

Globale planning Jubileum weekend

Belangrijke mededeling

Locatie: KC Pampus, Weteringweg 2, 1358 AK Almere

Vrijdag 19 Augustus
Opening Jubileumweekend
16.30u ontvangst gasten & leden door bestuur
17.00u openingsspeech Cindy
17.30u Boekpresentatie Hartmut Mohr
18.00u Receptie/borrel
19.00u Einde

Zaterdag 20 augustus
Jonge Honden Dag
9.00u -15.30u nestkeuringen en inventarisatie.

Workshops
vanaf 9.00u
Borstelen/Kammen -Lysette Leer
Hoopers -Annemarie Bos

Braderie
vanaf 9.00u
• VNS winkel
• DDD Stickers
• JollyDoez
• Personal Logo
• Petbuffet
• Hotdogs/snacks
• VNS info/tentoonstelling
• Stichting Schapendoes 1947
• Boeksigneren Harmut Mohr

Lezingen

v. Leden en geinteresseerden
14.30u – Ontspannen met je hond Huug Meijvogel (NED)

v. Fokkers en geinteresseerden
15.15u DNA Testen. M. Roosendaal (NED)
16.00u Kleuren bij does. M. Roosendaal (NED)

v. Buitenlandse leden/zusterverenigingen en geinteresseerden (in het Engels!)
14.30u DNA Testing – M. Roosendaal(ENG)
15.15u Population management J. Windig (ENG)

Na de lezingen Ca. 17.00u:
Doezenrennen

BBQ
19u.-23u

Zondag 21 augustus
Keurmeestersbijeenkomst
9.30u-10.30u Raspresentatie Godelieve de Wit-Bazelmans

9.30u Reuenparade

10.00u -17.00u keuringen KCM/ESS. Schema onder voorbehoud:

Workshops
vanaf 10.00u
Dogfrisbee – Dazzling Disc Dogs
Balans en coördinatie – Tineke Aanstoot/Monique Jongejan
Agility – Tineke Aanstoot/Monique Jongejan
Borstelen/Kammen – Lysette Leer
Flyball – Sylvia & Daphne

Braderie
vanaf 9.00u
• VNS winkel
• DDD Stickers
• JollyDoez
• Personal Logo
• Petbuffet
• Hotdogs/snacks
• VNS info/tentoonstelling
• Stichting Schapendoes 1947
• Boeksigneren Harmut Mohr

Na de KCM Ca. 17.00u:
Doezenrennen

Aanmelden barbecue

Belangrijke mededeling

Oproep! We zien enkele betalingen binnenkomen voor de barbecue op zaterdagavond, van mensen die zich niet per mail hebben opgegeven: bbq@schapendoes.nl
Aanmelding per mail is écht noodzakelijk, we krijgen momenteel zoveel transacties te verwerken van JHD/inventarisatie/KCM/Boek dat er gemakkelijk iets gemist wordt. De toegangslijsten én inkoop worden gebaseerd op de aanmeldingen per mail. Sta je daar niet op dan is er helaas geen reservering. Controleer dus svp nog even of je jezelf aangemeld hebt.
Dank voor de medewerking!

BBQ zaterdagavond 20 augustus tijdens 75-jarig Jubileum

Belangrijke mededeling

BBQ tijdens 75 jarig Jubileum 20 augustus 2022  

Op zaterdag 20 augustus is er na afloop van de JHD, de lezingen en het doezenrennen een gezellige BBQ avond voor iedereen die deel wil nemen en gezellig wil bijkletsen over Schapendoezen.

De BBQ wordt geheel verzorgd door de catering van KC Pampus en bestaat uit:

Saté, hamburgers, filetlapjes, huzaren salade, pastasalade, stokbrood, sauzen.
Vegetarisch is ook mogelijk. (vegaburger, vegasaté) Graag aangeven bij aanmelden!
Inclusief 2 drankjes (fris/wijn/bier)

De kosten bedragen 25,00 euro per persoon.
Aanmelden kan alleen vooraf en niet meer ter plekke i.v.m. de inkoop van de voorraad, dus reserveer je plekje: bbq@schapendoes.nl
Betaling uiterlijk tot 7 augustus via: bankrekeningnummer NL26 INGB 0001 8895 00 t.n.v. Vereniging ‘De Nederlandse Schapendoes’ o.v.v. BBQ, naam en aantal personen.

Keurmeesters update jubileum KCM

Belangrijke mededeling

Keurmeesters update: wegens het overschrijden van het maximaal aantal honden voor Erica Bakker, verschuiven de teven baby’s en pups naar Jettie Alberts.

Vakantiebemiddeling

Belangrijke mededeling

Helaas…..
Wegens chronisch gebrek aan oppasadressen hebben wij de vakantiebemiddeling van de VNS moeten beëindigen.

Jubileumweekend details

Belangrijke mededeling

Door een misverstand is onderstaande informatie helaas niet in het nieuwste blad geplaatst:

Jubileumweekend 19, 20 en 21 Augustus

Zoals al geruime tijd aangekondigd: we vieren ons 75-jarig jubileum tijdens een gezellig weekend bij KC Pampus in Almere: Weteringweg 2, 1358 AK Almere.

Het wordt een groot Schapendoezenfestijn met hopelijk heel veel bezoekers uit binnen- en buitenland. U bent gedurende alle dagen en evenementen van harte welkom met uw Schapendoes(en). Wat gaat er allemaal gebeuren? Het programma is nog steeds onder voorbehoud maar dit zijn onze voorlopige plannen:

We openen het weekend op vrijdagmiddag 19 augustus om 17.00u met een receptie en borrel. Diverse gasten zijn uitgenodigd om het glas te komen heffen op de verjaardag van onze Vereniging. Tijdens de receptie presenteren wij de Nederlandse vertaling van Hartmut Mohr’s boek ‘de Nederlandse Schapendoes’. Iedereen die heeft ingeschreven op de voorverkoop kan een gesigneerd exemplaar komen afhalen tijdens het weekend. Uiteraard is het boek ook te koop tijdens het weekend. De definitieve verkoopprijs maken we binnenkort bekend.

Zaterdag 20 augustus start vanaf 9.00u de Jonge Hondendag voor nestkeuringen van honden geboren tussen 30-11-2020 en 30-11-2021. Godelieve de Wit-Bazelmans en Hartmut Mohr zijn de keurmeesters deze dag. Zij zullen ook honden inventariseren voor de fok. De JHD zal tot ongeveer 14.00u duren.

Om 10.00u start ondertussen ook de braderie. We hebben diverse standhouders bereid gevonden om met hun spulletjes een leuke hondenmarkt te vormen: uiteraard de VNS winkel, DDD-Stickers van Dorien en Dirk Heermeyer, JollyDoez van Liseth Tunderman, Personal Logo van Marina en Jurjen Baan, Petbuffet van Lonneke Poel, Stichting Schapendoes 1947 zullen o.a. aanwezig zijn voor al uw honden/doezenspullen. We zijn hard aan het proberen om een VNS infostand c.q. mini-tentoonstelling met terugblik op 75 jaar VNS in te richten.

Ook zullen er diverse workshops worden gegeven waar gratis aan kan worden deelgenomen: o.a. Dogfrisbee door Dazzling Disc Dogs/Dorien Heermeyer, Doezenrennen van Marjo Janssen, Borstelen/Kammen workshop met Lysette Leer, Hoopers/Agility door Annemarie Bos en wie weet nog meer.

Om 14.30u beginnen de (gratis) seminars/lezingen. Voor fokkers en geïnteresseerden komt Marjoleine Roosendaal vertellen over DNA testen (nut en onzin ervan) en kleurvererving bij de Schapendoes. De lezing over DNA testen geeft zij ook eenmaal in het Engels voor onze buitenlandse gasten. Voor hen komt ook Jack Windig om zijn presentatie over de stand van ons ras en Mean Kinship in het Engels te houden. Voor ‘gewone’ Schapendoesliefhebbers hebben we Huug Meijvogel van Kynototaal uitgenodigd, hij geeft een lezing over hondenmassage en ontspanning bij de hond, denk daarbij bijvoorbeeld aan het bieden van ondersteuning om te relaxen bij onweer of vuurwerkangst. Uiteraard is iedereen vrij om aan te schuiven waar de interesse ligt, we hebben geprobeerd om voor elke groep leden iets interessants aan te bieden.

’s-Avonds vieren we feest met muzikale omlijsting. Om 19.00u start de BBQ (bijdrage 25 euro p.p exclusief drank, inschrijvingsmogelijkheid volgt binnenkort). We hopen op een gezellige, zwoele zomeravond met veel plezier met al onze doezenvrienden.

Zondag 21 augustus start de dag om 9.30u met een lezing voor Schapendoes-keurmeesters, gegeven door Godelieve de Wit-Bazelmans. Om 10.00u begint de Jubileum-KCM, waar Erica Bakker van de Woestijne de teven zal keuren en Jettie Alberts de reuen. Gedurende de hele dag is er ook vandaag weer braderie met de eerder genoemde stands. Vandaag zijn de workshops van Dogfrisbee door Dazzling Disc Dogs/Dorien Heermeyer, Doezenrennen van Marjo Janssen, Borstelen/Kammen workshop met Lysette Leer, Agility en Balans & Coördinatie door Tineke Aanstoot en Monique Jongejan van hondenschool Tusveld. Heeft u nog meer tips, wensen of ideeën? Laat het ons weten en we kijken wat we kunnen organiseren!

We hopen natuurlijk op een grote opkomst met veel deelname uit binnen- en buitenland. De inschrijvingen zijn inmiddels al enige tijd geopend, zie de website. Op de site staat ook een lijst van overnachtingsmogelijkheden rondom Almere, zodat u het gehele weekend kunt genieten van een groot Schapendoesspektakel. Wacht niet te lang met reserveren, er is vrij veel drukte rondom Almere in verband met de Floriade.

Kom met z’n allen met ons feestvieren en proosten op de volgende 75 jaar!
Voor verdere uitwerking en details van het definitieve programma, hou de website in de gaten. Heeft u nog interessante oude spulletjes uit het VNS verleden? Gooi niks weg maar doe ons een berichtje! bestuur@schapendoes.nl

Boek in productie!

Belangrijke mededeling

Sneak preview…………..! 
We gaan nu met het concept naar de drukker, de productie gaat beginnen. Het nieuwe boek wordt gepresenteerd op 19 augustus bij de receptie op het Jubileum.
Dit boek is de vertaling van de Duitse versie, maar helemaal geupdate naar de recente info en Nederlandse situatie (i.p.v. de Duitse). Nieuwe foto’s van voornamelijk Nederlandse honden, dus wel echt een ‘ander’ boek.
Je kunt je nog steeds aanmelden voor de voorinschrijving: boekHMohr@schapendoes.nl
Details hoe het boek daarna te verkrijgen/betalen volgen binnenkort.

ALV ook digitaal bij te wonen

Belangrijke mededeling

Voor een ieder die dit wenst (leden), is de ALV zaterdag ook online bij te wonen. Meldt u hiervoor aan via secretariaat@schapendoes.nl tot uiterlijk vrijdagavond 22.00u. U ontvangt dan uiterlijk zaterdagochtend de inloggegevens.

Agenda ALV 9 april 2022

Belangrijke mededeling

Het bestuur nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de ALGEMENE LEDENVERGADERING op zaterdag 9 april 2022. Locatie: de Camp, Woudenberg of online, al naar gelang de Covid-19 situatie.

AANVANG 13.30 UUR

Agenda
1. Opening
2. Ingekomen stukken en mededelingen
3. Vaststellen notulen ALV 30 oktober 2021
4. Jaarverslag secretariaat
5a. Jaarverslag penningmeester
5b. Verslag kascommissie, decharge bestuur
5c. Benoeming nieuwe kascommissie
5d. Vaststellen definitieve begroting 2022
5e. Vaststellen contributie en overige tarieven 2023
6a. Jaarverslag FAC
6b. Jaarverslag Herplaatsingen
6c. Jaarverslag Commissie Gedrag en Gezondheid
7. Pauze
8. Bestuursverkiezing
• Secretaris Marjolein Flobbe is aftredend en herkiesbaar.
• Algemeen bestuurslid Paula Nuij is aftredend en herkiesbaar.
• Tegenkandidaten voor deze functies kunnen zich tot 6 weken voor aanvang van de ALV melden bij het bestuur (25 februari 2022).
9. Voorstel aanpassingen VFR
10. Uitreiking aandenkens Kampioenen (onder voorbehoud dat de vergadering fysiek kan worden gehouden)
11. Rondvraag
12. Sluiting

Fokoverleg

Belangrijke mededeling

Op 23 januari houden we een fokoverleg bij KV Nieuwegein. Zoals door de ALV gevraagd zullen de FAC en het bestuur met voorstellen komen voor aanpassingen van het VFR. Deze voorstellen zullen tijdens het fokoverleg behandeld worden. Fokkers, dekreu-eigenaren en andere geïnteresseerde leden zijn welkom.

Update: vanwege de nog steeds geldende corona regels wordt het overleg digitaal gehouden. Voor inloggegevens: mail secretariaat.

Nieuws uit de ALV

Belangrijke mededeling

Afgelopen zaterdag vond onze ALV plaats. We zijn verheugd te melden dat Gerard Duits tot penningmeester in het bestuur is gekozen. We heten Gerard nogmaals hartelijk welkom en wensen hem veel werkplezier.
Het VFR-amendement ‘Oogziekten’ is aangenomen en zal worden ingevoerd per 01-01-2022. Het maximale IC voor combinaties blijft 31% voor 2022.
Het bestuur en de FAC hebben van de ALV de opdracht gekregen verdere voorstellen voor vereenvoudiging van het VFR te ontwikkelen. Deze (nog te ontwikkelen) voorstellen zullen in het volgende fokoverleg worden voorgelegd aan onze fokkers, dekreu-eigenaren en overige leden, waarna er gediscussieerd en bepaald kan worden welk amendement er voor de ALV van voorjaar 2022 kan worden ingediend. U ontvangt op termijn een uitnodiging voor dit fokoverleg.
De ALV heeft verzocht een besloten discussie-groep voor VNS leden in te stellen. Hiervoor zal een besloten Facebook groep worden opgericht. Meer informatie volgt binnenkort.

QR code bij evenementen/bijeenkomsten

Belangrijke mededeling

Voor toegang bij al onze evenementen en bijeenkomsten zal uw QR code worden gescand. Houdt u daar a.u.b. rekening mee.

Nieuwe partner voor g-PRA onderzoek

Belangrijke mededeling

Nadat Biofocus aangegeven had niet meer te testen op gPRA is er nu een afspraak gemaakt met het ECCG in Utrecht (Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren) om dit voortaan voor ons te doen.  De informatie pagina en het aanvraagformulier zijn aangepast.

Stichting Schapendoes 1947

Belangrijke mededeling

De Stichting Schapendoes 1947 heeft besloten dat vanaf 1 januari 2021 ieder lid van de VNS (fokkers en dekreu-eigenaren) een tegemoetkoming van 5 euro krijgt voor het ECVO oogonderzoek. U stuurt een kopie van het bovenste deel van het formulier in, waar de gegevens op staan van de hond. (De uitslag doet er voor de Stichting niet toe). Verder ook een betaalbewijs met het bankrekeningnummer opsturen naar het mailadres van de Stichting. Mailadres: irma.thissen@outlook.com

Nieuwe sponsor: Carocroc!

Belangrijke mededeling

Carocroc is onze nieuwe sponsor voor de komende evenementen zoals de Jonge Hondendag en de Kampioenschapsclubmatch de komende jaren. Wij hopen en vertrouwen op een fijne samenwerking! 

Winkelmanager gezocht

Belangrijke mededeling

De vereniging is op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die de bestellingen uit onze webshop wil bijhouden en verzenden. Ook staan wij een paar keer per jaar met “het winkeltje” van de vereniging op evenementen, zoals de Jonge Hondendag en de Kampioenschapsclubmatch. Lijkt het u iets of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar secretariaat@schapendoes.nl of evenementen@schapendoes.nl

Standpunt DNA Testen

Belangrijke mededeling

De Vereniging de Nederlandse Schapendoes krijgt regelmatig vragen over diverse beschikbare DNA testen bij verschillende laboratoria. Genetische testen voor huisdieren, er komen er dagelijks velen bij. Honderdduizenden dieren worden getest door hun baasjes, die dat doen uit liefde en zorg voor hun huisdier.

Maar veel van deze testen zijn niet rasspecifiek en worden niettemin voor alle rassen aangeboden. Veel van deze testen zijn gebaseerd op kleine studies met weinig numeriek bewijs, en de nauwkeurigheid is vaak niet gevalideerd. Ook de zekerheid dat de testen voor alle hondenrassen gelden is niet gevalideerd.

Veel dierenartsen weten onvoldoende over dit soort testen en kunnen daarom bezorgde eigenaren niet goed adviseren. Dat is begrijpelijk; een dierenarts is geen geneticus. Maar het is daarom wél zorgelijk dat genetische testen zo’n enorme vlucht lijken te nemen.

Het bestuur en de Fac van de VNS onderschrijven het standpunt van de Scientific Committee van de Nordic Kennel Union (NKU/VK). Zij hebben een helder statement over DNA testen gepubliceerd, en wij delen dit hierbij op deze pagina