Herplaatsing

Door allerlei oorzaken kan het voorkomen dat een Schapendoes niet meer bij zijn eigenaar kan blijven en een nieuwe baas zoekt. Helaas gebeurt het dat een hond niet (meer) past bij de eigenaar die hem heeft aangeschaft. Het kan zijn dat blijkt dat de hond en baas toch geen match zijn of dat er sprake is van een gedragsprobleem. Het kan ook zijn dat er in de persoonlijke sfeer van de eigenaar dingen veranderen waardoor de hond herplaatst moet worden. Daarnaast kunnen baasjes komen te overlijden, gezondheidsomstandigheden kunnen veranderen, fokkers kunnen hun dieren na bewezen diensten herplaatsen als hun roedel te groot wordt. Zomaar een aantal redenen waarom het kan gebeuren dat een Schapendoes een nieuw thuis zoekt. De VNS bemiddelt tussen mensen die hun does moeten herplaatsen en mensen die graag een does een nieuw huis willen geven, vaak in samenspraak met de fokker van de does.

Wachtlijst

Door middel van de online vragenlijst geven gegadigden hun wensen omtrent een Schapendoes aan. De wachtlijst voor een herplaatser is erg lang (er staan meer dan 80 wachtenden op de lijst). Opvallend is dat veel mensen voorkeur uitspreken voor een jongere, bij voorkeur goed opgevoede, ‘probleemloze’ Schapendoes. We willen graag proberen realistische verwachtingen te schetsen.

U zult begrijpen dat een herplaatsing ingrijpend is voor de gevoelige Schapendoes, en dat er regelmatig een periode van onzekerheid en wellicht niet helemaal optimale gezinsomstandigheden aan een herplaatsing voorafgaan, waar het dier toch minimaal enige vorm van een trauma oploopt. Voordat een Does opnieuw gewend is en zich ergens thuis voelt, gaan er zo maar 3 tot 6 maanden voorbij, waarbij er veel tijd en energie in het opbouwen van een band met de nieuwe huisgenoot moet worden gestoken.

De valkuil voor veel mensen is dat ze voor een iets oudere hond gaan omdat dat ‘zoveel makkelijker is dan een pup’ en soms klopt dat ook, maar lang niet altijd. Een oudere hond heeft vaak een rugzakje en al de nodige levenslessen gehad. Dat kan positief zijn, maar ook negatief, de hond kan al dingen hebben geleerd die de nieuwe eigenaar helemaal niet leuk vindt. Een hond kun je dingen leren, en ook afleren, alleen afleren of het gedrag ombuigen naar ander gewenst gedrag kan vaak heel veel energie kosten.

Toch heeft een herplaatser ook zo zijn voordelen: het is in 9 van de 10 gevallen toch al een iets oudere hond, dat betekent dat er al veel langere wandelingen gemaakt kunnen worden, hij of zij in de meeste gevallen zindelijk is, ze soms een aantal basiscommando’s kennen en al een paar uur alleen kunnen zijn.

Hoe dan ook, het zijn honden die een tweede kans verdienen, ze verdienen het om bij een baasje te komen die volledig voor ze gaat, om weer warmte te voelen van een thuis, een thuis waar hij erbij hoort.

Herplaatser beschikbaar

Er wordt contact met gegadigden opgenomen wanneer er een, voor hen geschikte, Schapendoes beschikbaar is. Maar, gelukkig voor de Schapendoezen komt het weinig voor dat er een herplaatser aangeboden wordt. In 2018 zijn er bv 3 herplaatsers via de VNS geplaatst. De kans dat er dus een geschikte Schapendoes voor u beschikbaar komt, is (afhankelijk van uw wensen) wellicht klein.

Een herplaatser is in de meeste gevallen NIET gratis. Richtlijnen voor prijzen zijn:

– Honden tot 2 jaar (max) de helft van de pupprijs.

– Honden van 2 tot 4 jaar (max) een kwart van de pupprijs.

– Honden van 4 jaar en ouder gratis voor een goed tehuis.

Bij overdracht van de hond wordt een afstandsverklaring opgemaakt en eventueel een koopovereenkomst opgemaakt en getekend. Bij de overdracht moet een recente gezondheidsverklaring die betrekking heeft op de hond worden overlegd. Stamboom en inentingsbewijs horen bij de hond en worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar verplicht zich de stamboom binnen 1 maand na overdracht van de hond op zijn naam over te schrijven.

Procedure voor het herplaatsen van een schapendoes:

  1. Informeer de fokker van de does. Deze zal graag mee willen denken.
  2. Wanneer na overleg met de fokker blijkt dat er geen nieuw adres gevonden kan worden informeert eigenaar of fokker het commissielid herplaatsingen.
  3. Leden van de vereniging betalen € 15- per hond voor de bemiddeling bij herplaatsing. Niet-leden betalen hiervoor € 40- per hond

Procedure voor mensen die op zoek zijn naar een schapendoes:

  1. Vul online de Vragenlijst Herplaatser in, Deze staat onderaan de tekst. Hier kunt u de nodige informatie geven over de wensen voor een nieuwe huisgenoot.
  2. Na het versturen van deze lijst krijgt u zo snel mogelijk een bevestiging dat u op de lijst staat voor een herplaats schapendoes. Er wordt contact met u opgenomen wanneer er een geschikte schapendoes beschikbaar is.

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?
Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [126.55 KB]