Schapendoes

Bent u geïnteresseerd in een schapendoes pup dan kunt u contact opnemen met één van de leden van de rasinfolijn. Deze kunnen u informeren over het ras, het karakter, onderhoud enz. van deze geweldige honden.
Ook zijn zij op de hoogte van dekplannen en/of nestjes bij aangesloten fokkers. Deze fokkers voldoen aan de gezondheid- en welzijnsregels van onze vereniging.
Alleen honden die gefokt zijn volgens de regels van de vereniging ontvangen een verenigingscertificaat.

Rasinfolijn:
Riet Spruijt-Kriek
T: 0181-640436
E: rasinfo@schapendoes.nl

OPVOEDING EN VERZORGING

Enige informatie over het karakter en de verzorging van de schapendoes:

De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde, levendige hond. Hoewel nog slechts een enkele does een taak heeft bij de schaapskudde, verloochent het ras ook als huishond zijn herdersafkomst niet.

De schapendoes is erg beweeglijk, gaat soepel en gemakkelijk, is erg wendbaar en bijzonder attent op de ‘bewegingen’ van zijn mensen.

Het opgewekte karakter van de schapendoes geeft hem in combinatie met zijn harige uiterlijk en zijn opvallend ronde grote donkerbruine ogen de aantrekkingskracht, waarvoor menig hondenliefhebber is bezweken.

Attent, schrander, levendig en opgewekt, maar ook eigenwijs! De opvoeding van de schapendoes zal consequent ter hand genomen moeten worden. Begin vooral speels maar vastberaden en maak het de does voordat hij 9 à 10 maanden oud is niet te moeilijk.

De schapendoes leert graag en gemakkelijk, maar zal zijn baas als hij de kans krijgt met evenveel genoegen in de maling nemen.

De schapendoes heeft veel beweging nodig. Dagelijks een uur rennen houdt hem fit en voorkomt nervositeit.

De vacht, die in hoge mate het verschijningsbeeld van de schapendoes bepaalt, wordt op sommige plaatsen wel tot 10 cm lang. Regelmatig onderhoud in de vorm van een wekelijkse borstelbeurt is noodzakelijk, wil men voorkomen dat het haar samenklit tot grote koeken en platen.

Vooral tijdens de periode waarin het puphaar uitvalt en de eigenlijke vacht doorkomt, moet zeer vaak de borstel gehanteerd worden. Wassen mag men de schapendoes niet. Een gezonde vacht reinigt zichzelf. Alleen bij extreme vervuiling mag de hond in bad.

De kam mag men slechts in noodgevallen gebruiken (als het borstelen al te laat is). Met de kam wordt vaak het onderhaar, dat karakteristiek is voor het ras, uitgetrokken.

De schapendoes is in de regel geen grote eter. Over de samenstelling van het voedsel geeft elke fokker zijn eigen richtlijnen.